- 2618 Views
- Maria Kobuszewska
- 12 kwietnia 2020
- Kosmetyki
Herbata kojarzy nam się zazwyczaj z ciepłym napojem, którym popijamy kanapki, mamy na stole przy objedzie lub pijemy w chwili odpoczynku częstując nim innych. Herbata uprawiana jest głównie w Azji, jak i w krajach o ciepłym klimacie. Początki uprawy tej rośliny sięgają niemalże 3 tysięcy lat przed naszą erą. Natomiast Kontynent Europejski zetknął się z herbatą dopiero w szesnastym wieku naszej ery. A do Polski dotarła ona z Francji około stu lat później.
Dziś herbata znana jest na całym świecie. Najbardziej wydajne są 6 i 7 letnie rośliny. A najbardziej popularne rodzaje herbaty, to herbata czarna i herbata zielona. Lecz jest także herbata biała i herbata żółta.
Czarna herbata na włosy
Sporządzając napar z czarnej herbaty do picia lub płukanki na włosy należy zalać herbatę wrzącą wodą. Czas parzenia do picia czarnej herbaty trwa około czterech minut, gdyż potem staje się ona gorzka i traci cenne właściwości dla organizmu. Oczywiście nie dotyczy to naparu na włosy. Napar z czarnej herbaty przyciemnia kolor włosów i posiada szereg innych cennych dla włosów i skóry głowy właściwości. Lecz przede wszystkim płukanka na włosy z zaparzonej czarnej herbaty działa na włosy odświeżająco, zwiększa objętość włosów, nadaje włosom miękkości, tonizuje skórę głowy oraz lekko zakwasza. Płukanka taka nadaje włosom masywności i nie musowo już używać lakieru do włosów. Bo mimo, że włosy są miękkie, to jednak potrafią się nie rozlatywać i utrzymywać dług nawet pokręcone włosy. Przy czym nie musowo rujnować się finansowo, gdyż można zakupić najtańszą czarną herbatę i użyć jej do płukanki na włosy. Wystarczy tylko zaparzyć wrzątkiem 2 – 3 torebki czarnej herbaty. Herbatą można również przetrzeć skórę twarzy, szyi, a nawet całego ciała.
Trochę o herbacie
Lecznicze właściwości herbaty jako pierwsi odkryli Chińczycy, jak zresztą wiele innych rzeczy. Chińczycy znali herbatę już parę tysięcy lat przed naszą erą i stopniowo dopracowywali sposób jej parzenia i podawania. Dzięki mnichom buddyjskim herbata trafiła do Tybetu i do Japonii, gdzie stworzono specjalny rytuał parzenia, podawania i picia tego napoju.
W Polsce herbata jest najpopularniejszym napojem ciepłym obok kawy i kompotu. I choć moda na herbatę dotarła do naszego kraju dopiero w dziewiętnastym wieku, to bardzo szybko herbata podbiła serca Polaków. Dziś trudno jest nam się obejść bez herbaty. W swoich szafkach kuchennych gromadzimy różne jej rodzaje.
W domowych warunkach jeżeli chcemy aby herbata utrzymała swój aromat i naturalny smak należy przechowywać ją w suchym i przewiewnym miejscu i w szczelnie zamkniętym pojemniku. Może to być pojemnik szklany, metalowy, albo porcelanowy.
- 15 grudnia 2023
Dermatologia – klucz do zdrowej i pięknej skóry
- 1 grudnia 2023
Charakterystyka włosów tłustych
- 19 listopada 2023
Plastyka powiek – zdrowy i piękny wygląd oczu
- 30 sierpnia 2023
Dieta dla osób chorujących na serce- co jeść, a czego unikać?
- 30 kwietnia 2023