- 872 Views
- Maria Kobuszewska
- 12 kwietnia 2020
- Kuchnia
Wielu nas zastanawia się, co zrobić żeby schudnąć. Przychodzi nam wtedy do głowy jedno słowo – dieta. Czym jednak jest ta,,dieta”? Czy to przestrzeganie rygorystycznego planu ułożonego przez specjalistę, mówiącego co, gdzie, kiedy i ile możemy zjeść oraz ciągłe liczenie kalorii? Dla wielu tak właśnie jest. Ale czy nie ma może czegoś łatwiejszego i przyjemniejszego ?
Oczywiście, że jest i w tym artykule postaram się to opisać. Po pierwsze i najważniejsze: dietę powinniśmy rozumieć jako nawyki żywieniowe i wiedzę o tym co powinniśmy jeść, co możemy zjeść, a czego nie powinniśmy. Po drugie: nawyki powinniśmy wprowadzać stopniowo. Trudno będzie nam wyeliminować wszystkie złe produkty na rzecz zdrowych. Dlatego zacznij od czegoś łatwiejszego, na przykład pij więcej wody albo zjedz raz dziennie jakiś owoc. Dopiero później zacznij próbować skończyć ze słodyczami i chipsami. A teraz przejdźmy do szczegółów, co powinniśmy robić, aby schudnąć.
Posiłki powinny być małe, ale częste i regularne. Najlepiej jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny. By ustrzec się zbędnych kalorii, unikamy fast foodów, słodyczy i innych nienaturalnych produktów. Są pełne niepotrzebnych ilości tłuszczu, soli konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nie każę nikomu jeść samych zdrowych rzeczy, bo każdy może sobie pozwolić na kilka okienek czekolady, albo pizzę raz w miesiącu, ale nie można robić tego codziennie. Pamiętamy również o picu wody, o której już pisałem. Powinniśmy pić około 2 litrów wody, a w ciepłe dni, kiedy się ciągle pocimy nawet do 4 litrów.
Kiedy jesteśmy na etapie wyrzucania,,śmieciowego” jedzenia, zacznijmy już szukać zamienników. Dla przykładu: zamiast białego pieczywa, kupuj ciemne( ma więcej wartości odżywczych i mniej kalorii), zamiast słodyczy, jedz owoce( chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego są zdrowsze). Ważna również w naszej diecie jest sól, a raczej jej ograniczona ilość. Dostarczamy jej już w samych produktach spożywczych, a do tego solimy wszystkie dania. To zdecydowanie za dużo. A na koniec coś przyjemnego, czyli odkrywanie nowych smaków. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Dieta ma być przyjemnością, a nie ciągłymi wyrzeczeniami.

- 1 kwietnia 2022
Jak wybrać dobrego lekarza medycyny estetycznej?

- 16 marca 2022
Olejki konopne – czym są i jak je stosować?

- 4 marca 2022
Jak stworzyć minimalistyczne i eleganckie mieszkanie

- 22 lutego 2022
Przewodnik po “oknie żywieniowym” — odkryj zalety tej diety

- 19 lutego 2022
Tabletki na trądzik – jak je wybierać i jak powinny działać?

- 15 lutego 2022
Czym są zaburzenia lękowe?

- 4 stycznia 2022
Badanie USG – możliwości nowoczesnej ultrasonografii

- 30 grudnia 2021
Czym jest kwasica ketonowa?

- 25 grudnia 2021