- 1477 Views
- Maria Kobuszewska
- 12 kwietnia 2020
- Kuchnia
Wielu nas zastanawia się, co zrobić żeby schudnąć. Przychodzi nam wtedy do głowy jedno słowo – dieta. Czym jednak jest ta,,dieta”? Czy to przestrzeganie rygorystycznego planu ułożonego przez specjalistę, mówiącego co, gdzie, kiedy i ile możemy zjeść oraz ciągłe liczenie kalorii? Dla wielu tak właśnie jest. Ale czy nie ma może czegoś łatwiejszego i przyjemniejszego ?
Oczywiście, że jest i w tym artykule postaram się to opisać. Po pierwsze i najważniejsze: dietę powinniśmy rozumieć jako nawyki żywieniowe i wiedzę o tym co powinniśmy jeść, co możemy zjeść, a czego nie powinniśmy. Po drugie: nawyki powinniśmy wprowadzać stopniowo. Trudno będzie nam wyeliminować wszystkie złe produkty na rzecz zdrowych. Dlatego zacznij od czegoś łatwiejszego, na przykład pij więcej wody albo zjedz raz dziennie jakiś owoc. Dopiero później zacznij próbować skończyć ze słodyczami i chipsami. A teraz przejdźmy do szczegółów, co powinniśmy robić, aby schudnąć.
Posiłki powinny być małe, ale częste i regularne. Najlepiej jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny. By ustrzec się zbędnych kalorii, unikamy fast foodów, słodyczy i innych nienaturalnych produktów. Są pełne niepotrzebnych ilości tłuszczu, soli konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nie każę nikomu jeść samych zdrowych rzeczy, bo każdy może sobie pozwolić na kilka okienek czekolady, albo pizzę raz w miesiącu, ale nie można robić tego codziennie. Pamiętamy również o picu wody, o której już pisałem. Powinniśmy pić około 2 litrów wody, a w ciepłe dni, kiedy się ciągle pocimy nawet do 4 litrów.
Kiedy jesteśmy na etapie wyrzucania,,śmieciowego” jedzenia, zacznijmy już szukać zamienników. Dla przykładu: zamiast białego pieczywa, kupuj ciemne( ma więcej wartości odżywczych i mniej kalorii), zamiast słodyczy, jedz owoce( chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego są zdrowsze). Ważna również w naszej diecie jest sól, a raczej jej ograniczona ilość. Dostarczamy jej już w samych produktach spożywczych, a do tego solimy wszystkie dania. To zdecydowanie za dużo. A na koniec coś przyjemnego, czyli odkrywanie nowych smaków. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Dieta ma być przyjemnością, a nie ciągłymi wyrzeczeniami.

- 19 listopada 2023
Plastyka powiek – zdrowy i piękny wygląd oczu

- 30 sierpnia 2023
Dieta dla osób chorujących na serce- co jeść, a czego unikać?

- 30 kwietnia 2023
Co warto wiedzieć na temat niedoboru kolagenu?

- 24 stycznia 2023
Catering dietetyczny – czy warto się na niego zdecydować?

- 16 grudnia 2022
Ogrzewanie domu pompą ciepła — co warto wiedzieć?

- 10 grudnia 2022
Czy depilacja laserowa to bezpieczny zabieg?

- 16 listopada 2022
Co na spuchniętą stopę?

- 27 października 2022