- 1502 Views
- Maria Kobuszewska
- 10 kwietnia 2021
- Dieta i ćwiczenia
Badania naukowe pokazują, że moringa to roślina o dużej koncentracji składników odżywczych i bardzo niskiej kaloryczności, co pomaga przyspieszyć metabolizm. Rezultat: zmniejszony apetyt.
Moringa, której naukowa nazwa brzmi Moringa oleifera, pochodzi z Indii, ale ze względu na sukces jej właściwości odchudzających jest obecnie uprawiana we wszystkich regionach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie. Proces, który przeprowadza się na liściach rośliny, to suszenie, po zbiorach, w celu zmielenia na proszek. Dlaczego jest tak sławny? Cóż, ponieważ zawiera dziewięć niezbędnych dla organizmu aminokwasów.
Główne zalety spożywania moringi:
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Poprawia ciśniene krwi i ogólnie układ krążenia
- Pomaga w trawieniu pokarmu
- Współpracuje przy odzyskiwaniu energii dzięki zawartym w niej białkom
- Zmniejsza zmęczenie fizyczne
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Kontroluje poziom cholesterolu we krwi
Funkcje moringi na odchudzanie
Żadne pożywienie ani żaden suplement nie jest magiczny i moringa nie jest wyjątkiem. Nikt nie traci wagi tylko dzięki tej roślinie, ale przy zdrowej i zbilansowanej diecie, moringa jest w stanie skutecznie wspierać i przyśpieszać proces odchudzania. Dzięki składnikom odżywczym zawartym w roślinie, metabolizm działa szybciej, spala kalorię dużo szybciej i tym samym pomaga w utracie wagi. Skuteczność odchudzająca moringi polega również na istotnym wpływie na łaknienie, które jest zmniejszone i wywołuje uczucie sytości, dzięki temu eliminuje pokusy podjadania między posiłkami oraz ochotę na słodkie i niezdrowe przekąski. Obecność witaminy B zapobiega gromadzeniu się tłuszczu uniemożliwiając mu odkładanie się w organiźmie.
Jak można przyjmować moringę?
- Na surowo – roślina ma przyjemny smak, z powodzeniem można dodawać ją do sałatki lub innego posiłku.
- W proszku – moringę można zmielić lub kupić w proszku. Sproszkowaną substancję należy dodawać do posiłku.
- Napar – suszone liście moringi można gotować przez kilka minut, by uwolnić niezbędne składniki odżywcze. Kiedy napar będzie gotowy, odstawić do przestygnięcia i pić.
- Kapsułki – moringa jest również dostępna w aptece w formie kapsułek lub sproszkowanych tabletek.
Nasiona Moringa na odchudzanie
Aby spożywać nasiona moringa, pierwszą rzeczą, którą powinnno się zrobić, jest obranie ich do momentu pojawienia się białej cześci. Następnie można dodać do posiłku lub popić wodą, tak jakby były suplementami diety.
Jak długo mogę przyjmować moringę?
Naukowcy, którzy zajmowali się badaniem moringi, zapewniają, że roślina ta nie jest dla nikogo szkodliwa, ale należy zawsze zachować szczególną ostrożność w przypadku nadmiernego spożycia lub długotrwałego leczenia. Więcej na https://dietetyk.edu.pl/.
Biorąc powyższe pod uwagę, zaleca się, aby nie przyjmować moringi dłużej niż dwa miesiące, a następnie odpocząć przez miesiąc i móc ponownie kontynuować leczenie.
Przy regularnym rozpoczęciu leczenia, może wystąpić biegunka – ten objaw nie ma nic wspólnego z nadmiarem dawki lub skutkiem nieporządanym. Jest to normalny stan, który może się pojawić podczas przyzwyczajenia ciała do suplementu. W razie długotrwałego utrzymywania się biegunki, należy skonsultować się z lekarzem.
Niektóre z negatywnych skutków są następujące:
- Ogólne problemy z wątrobą
- Ogólne problemy z nerkami
- Wzrost czerwonych krwinek
- Reakcje alergiczne
Moringa nie jest zatwierdzonym suplementem jako lek, dlatego warto skonsultować się z lekarzem w sprawie stosowanych dawek. W przypadku pojawienia się, któregokolwiek z powyższych objawów lub innych niepożądanych objawów, należy zaprzestać stosowania moringi na jakiś czas oraz poinformować o tym lekarza prowadzącego.
- 15 grudnia 2023
Dermatologia – klucz do zdrowej i pięknej skóry
- 1 grudnia 2023
Charakterystyka włosów tłustych
- 19 listopada 2023
Plastyka powiek – zdrowy i piękny wygląd oczu
- 30 sierpnia 2023
Dieta dla osób chorujących na serce- co jeść, a czego unikać?
- 30 kwietnia 2023