- 1967 Views
- Maria Kobuszewska
- 12 kwietnia 2020
- Porady
Każdy powinien prowadzić zróżnicowaną dietę, która zadba o dostarczenie naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zazwyczaj myślimy tylko o witaminach i po macoszemu traktujemy minerały. A minerały są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Mamy różne minerały. Z pośród nich najważniejszy jest magnez, żelazo, potas i cynk.
Gdy organizm człowieka posiada w sobie niedostateczną ilość minerałów wówczas jest słaby i brak mu odporności. Dlatego pragnąc dobrego zdrowia nieustannie musimy uzupełniać ich niedobór. Tym bardziej, że tracimy je z naszego organizmu w różnych okolicznościach. Na przykład z powodu złej diety, podczas ćwiczeń sportowych lub ciężkiej pracy, przy konsumpcji dużej ilości kawy i mocnej herbaty, oraz alkoholu. A także podczas przeżywania różnych chorób i zażywania leków. Oraz dolegliwości, jak na przykład biegunka.
Kawa to nie trucizna
Pomimo tego, że kawa czy herbata w dużych ilościach może powodować u nas różne dolegliwości, to jej odpowiednia ilość wypijana dziennie nie przyczyni się do pogorszenia stanu zdrowia. Któż dziś nie rozpoczyna dnia od pysznej filiżanki porannej kawy? Wiele osób jest ogromnymi fanami tego trunku, jednak ile z nich jest naprawdę świadomymi miłośnikami kawy? Dla wszystkich chcących poznać ciekawostki związane z kawą z różnych zakątków świata polecany jest blog o kawie. Dzięki niemu dowiesz się m.in. jak przebiega proces wypalania kawy, co tak naprawdę stoi za terminem kawy espresso, z jakiego kraju pochodzi najlepsza dla podniebienia kawa i wiele innych nowinek, które powiększą Twoją wiedzę o kawie.
Magnez, to bardzo ważny minerał i spełnia wiele funkcji. Bierze udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Ma wpływ na układ krążenia, chroni przed zakrzepami, wzmacnia pracę serca i mięśni, uspakaja i regeneruje układ nerwowy człowieka.
Magnez można znaleźć w wielu produktach spożywczych np. w kaszy gryczanej, orzechach, roślinach strączkowych, czekoladzie, kakao, w wodzie, ciemnym pieczywie.
Żelazo znajduje się w rybach, jajkach, mięsie, wątróbce, warzywach strączkowych, szpinaku, brokułach, mleku, twarogu, orzechach. Niedobór żelaza zabiera organizmowi odporność, powoduje zmęczenie i prowadzi do anemii.
Ten ważny minerał jest niezbędny do tworzenia czerwonych płytek krwi w szpiku kostnym. Jest składnikiem wielu enzymów i białek odpowiedzialnych za przemianę materii i prawidłową budowę włosów i skóry.
Potas podobnie jak i inne minerały łatwo jest utracić ze swojego organizmu chociażby w przypadku biegunki, ale także przy niektórych chorobach. Niedobór potasu objawia się skurczami mięśni, skurczami jelit, zaburzeniami koncentracji, apatią, utratą apetytu i zaparciami.
Można go uzupełnić przy pomocy leków, jak i przy pomocy produktów żywnościowych. Jedząc dużo warzyw strączkowych, orzechów, pestek słonecznika, cytrusów, pomidorów, zielonych warzyw, ziemniaków można nieustannie uzupełniać ich deficyt w organizmie.
Należy dbać o prawidłowy poziom potasu, bo jest on najważniejszym ładunkiem płynu wewnątrzkomórkowego, jak i pozakomórkowego. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Polepsza pracę mózgu i pomaga usunąć z organizmu produkty pochodzące z przemiany materii.
Cynk, to również jeden z najważniejszych minerałów potrzebnych człowiekowi do tego, aby jego organizm dobrze funkcjonował. Cynk aktywuje ponad osiemdziesiąt enzymów i sprawia, że prawidłowo funkcjonuje nasz system immunologiczny. Uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Gdy jest go za mało w naszym ciele wówczas trudno goją się nam rany, jak i szybko się męczymy. A przede wszystkim spada nam odporność i łatwo ulegamy infekcjom.
Chcąc podnieść poziom cynku jedźmy ryby, owoce morza, chude mięso, pełnoziarniste pieczywo.
- 15 grudnia 2023
Dermatologia – klucz do zdrowej i pięknej skóry
- 1 grudnia 2023
Charakterystyka włosów tłustych
- 19 listopada 2023
Plastyka powiek – zdrowy i piękny wygląd oczu
- 30 sierpnia 2023
Dieta dla osób chorujących na serce- co jeść, a czego unikać?
- 30 kwietnia 2023