- 1298 Views
- Maria Kobuszewska
- 11 sierpnia 2020
- Porady
Dieta wegańska w ciąży
Weganizm polega na spożywaniu jedynie produktów pochodzenia roślinnego. Wszystko, co pochodzi od zwierząt zostaje wykluczone. Dotyczy to nie tylko mięsa, ale także jajek, nabiału, a nawet miodu. Większość światowych organizacji związanych z promocją zdrowia i zdrowego trybu życia stoi na stanowisku, że odpowiednio zbilansowana dieta roślinna jest zdrowa. Także dla kobiet w ciąży karmiących piersią.
Dieta bogata w witaminy
Niespożywanie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego oznacza, że szczególną uwagę należy zwrócić na podaż białka, żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy D, kwasów omega 3 i 6 oraz kwasu foliowego (szczególnie u kobiet starających się o dziecko). Istotne jest również uwzględnienie wapnia w diecie. W przypadku osób, które nie spożywają nabiału, podaż wapnia jest uboga. W okresie ciąży i laktacji istotne będzie także cynk.
O ile u osób zdrowych bez specjalnych zapotrzebowani możliwe jest prawidłowe skomponowanie zdrowej diety roślinnej, to w przypadku kobiet w ciąży, warto zasięgnąć rady wyspecjalizowanego dietetyka. Musi on zwrócić uwagę na pokrycie w diecie wzmożonego zapotrzebowania na niektóre składniki odżywcze.
Białko w diecie roślinnej w ciąży
W okresie ciąży rośnie zapotrzebowanie na białko. Ciężarna powinna spożywać go nawet o 20 g więcej niż normalnie. Białko powinno stanowić ok. 15% jej diety. Niedobór białka w diecie może doprowadzić do tego, że dziecko w łonie matki nie będzie odpowiednio przybierać na wadze. Może urodzić się z niska wagą urodzeniową a nawet hipertrofią. Najlepszymi źródłami białka w diecie wegańskiej są rośliny strączkowe, nasiona i zielone warzywa.
Wapń w ciąży na diecie wegańskiej
W każdym posiłku na diecie roślinnej należy uwzględnić źródło wapnia. Na szczęście źródeł tych jest sporo: to pomarańcze, migdały, warzywa kapustne, suszone figi, tofu, mleko sojowe. Jeśli lekarz nie postanowi inaczej, dodatkowa suplementacja wapniem nie będzie konieczna.
Żelazo w diecie kobiety ciężarnej na diecie roślinnej
Weganie muszą spożywać o wiele więcej żelaza niż osoby na standardowej diecie. Wszystko przez to, że żelazo ze źródeł roślinnych jest o wiele bardziej wrażliwe na zniszczenie jeszcze zanim trafi na nasz talerz, a do tego jest nieco gorzej wchłaniane niż żelazo z produktów odzwierzęcych. Roślinne źródła żelaza to: sezam, zielone rośliny, w szczególności brokuł, soja, nasiona dyni i słonecznika, natka pietruszki, buraki, kasze i pełnoziarniste pieczywo, brukselka. Zaleca się spożywanie jednocześnie witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza. Dietetycy zwykle zalecają kobietom w ciąży suplementację żelaza, nawet tym, które spożywają mięso i produkty odzwierzęce.
Kwasy omega u weganki w ciąży
Ze względu na istotną rolę w kształtowaniu się układu nerwowego u rozwijającego się płodu zaleca się kobietom w ciąży na (nie tylko na diecie wegańskiej) suplementacje kwasów omega-3. Ich źródłem roślinnych są oleje roślinne i nasiona, ale podaż z diety może nie być wystarczająca.
Witaminy z grupy B
Najistotniejszą z punktu widzenia diety roślinnej witaminą grupy B jest witamina B12, która gwarantuje prawidłową prace układu nerwowego. Jej niedobór może prowadzić do groźnych powikłań nieurologicznych. Niedobory tej witaminy w ciąży zwiększają ryzyko wystąpienia zespołu Downa u dziecka. Suplementacje witaminy B12 zaleca się wszystkim wegetarianom i weganom.
Jakie składniki trzeba suplementować w ciąży na diecie wegańskiej?
- Żelazo
- Kwasy omega-3
- Witaminę B12
- Witaminę D
- Cynk

- 19 listopada 2023
Plastyka powiek – zdrowy i piękny wygląd oczu

- 30 sierpnia 2023
Dieta dla osób chorujących na serce- co jeść, a czego unikać?

- 30 kwietnia 2023
Co warto wiedzieć na temat niedoboru kolagenu?

- 24 stycznia 2023
Catering dietetyczny – czy warto się na niego zdecydować?

- 16 grudnia 2022
Ogrzewanie domu pompą ciepła — co warto wiedzieć?

- 10 grudnia 2022
Czy depilacja laserowa to bezpieczny zabieg?

- 16 listopada 2022
Co na spuchniętą stopę?

- 27 października 2022